пʼятницю, 10 вересня 2010 р.

Спасо-Преображенський монастир в селі Угорники

Зовсім випадково довелось побувати в селі Угорники, Коломийського району. Раніше навіть ніколи не чула про нього, а виявилось, що село досить велике і відоме своїм монастирем.
Перша писемна згадка про село датується 1444. Тут випалювали різні гончарні вироби у печах, які називалися горни. Звідси пішла назва Угорники. Є річки Сербінь і Опрашина, два озера. За розповідями місцевих жителів, сюди варто їхати на рибалку.
Згідно з легендами на околиці Угорників ще 1280–го року оселилося кілька києво–печерських ченців (після поруйнування Києва ордами Батия).Тут ченці заснували
Угорницький Спасо–Преображенський монастир, який діяв до 1812 року. Саме з Угорниками пов’язано ім’я однієї з чільних постатей православ’я – Івана Желізо, який в 1551 році народився в цьому селі, у десятилітньому віці прийшов у монастир і увійшов в історію, як Іов (Йов) Почаївський, канонізований тепер до лику святих.
1999 році було збудовано капличку і пам’ятний хрест біля джерела Дзвіньоха на території колишнього монастиря. Кажуть, що вода у джерелі цілюща і допомагає вилікуватись від багатьох недуг. Там завжди багато людей, які приїжджають, щоб набрати цієї води. Тут також зробили басейн, куди стікає джерельна вода. Багато з тих, хто відвідує ці місця купаються у басейні, але вода там крижана, навіть у дуже спекотну погоду.
2002 рік - починається відроження Угорницького монастиря. В серпні 2003 року в монастирі було відкрито першу церкву, а в 2007 році - другу. Обидві церкви перенесені з різних сіл Іванофранківщини. Зараз тут планують створити музей сакральної архітектури, де будуть розміщені багато старих
церков, перевезених з різних районів області.
за матеріалами сайту Угорники
О.М.
Rest.if.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар